Loading...
Vashiány tünetei, vaspótlás lehetőségei

Vashiány tünetei, vaspótlás lehetőségei

A vas a szervezet létfontosságú nyomeleme, hiszen nélkülözhetetlen a sejtek oxigénellátásához, valamint a vérképzéshez.

Ha nélkülöznie kell, az a hemoglobinszint csökkenéséhez és vérszegénységhez vezet, ami számos kellemetlen tünettel járhat.

Népbetegségnek számít a vashiány, a fejlett országokban a táplálkozási szokásokból és az életmódból adódóan akár a lakosság 60-80 százalékát is érintheti legalább egyszer élete során. A menstruáló nők nagyobb eséllyel érintettek, mint férfiak.

Mi az a vashiányos vérszegénység?

A vashiányos vérszegénység nem önálló kór, hanem inkább egy tünet, ami sokféle tényezőre vezethető vissza. A háttérben állhat például táplálkozási zavar, erős vérveszteség, de serdülőkorban vagy terhesség alatt is kialakulhat.

Tünetei közé tartozik a fáradékonyság és a gyengeség, a fejfájás, a szédülés és a sápadtság, fokozott szívdobogás-érzés. A torokszorítás, a torokban lévő gombóc érzete ugyancsak jellemző panasz, ahogyan időnként a nyelési zavarok is.

Emellett rendkívül jellemző a terhelhetőség csökkenése. A hasonló tünetek oka, hogy a vas a hemoglobinban van jelen legnagyobb mennyiségben, így a hiány is arra nyomja rá leginkább a bélyegét.

A vashiánynak ugyancsak jellemző tünete a fokozott hajhullás, a körmök elvékonyodása, töredezése.

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy ha valaki vashiányra utaló tüneteket észlel magán, keresse fel háziorvosát, aki vérvétel útján megállapíthatja a diagnózist. Akár gyógyszeres kezelést javasol az orvos, akár nem, az alábbi vasban gazdag ételeket érdemes a mindennapi étrendbe illeszteni, mivel szinten tartják a vasszintet.

A felszívódást pedig elősegítheted elegendő C-vitamin, béta-karotin és E-vitamin fogyasztásával, ugyanakkor a magnézium és a kalcium gátolja azt. Rengeteg növényi forrás létezik a vegánok, vegetáriánusok számára is, hogy vashoz jussanak – az egyetlen különbség az, hogy utóbbi esetén gondoskodunk arról, hogy megfelelő vitaminokat is fogyasszunk mellé, hogy segítsük a szervezet számára a vas felszívódását.

Állati eredetű forrás: Marhahús, Csirke, Kagyló, Tojás, Bárány, Máj, Makréla, Osztriga

Növényi eredetű forrás: Hagyma, Bab, Bordáskel, Brokkoli, Leveles zöldségek (spenót és kelkáposzta), Lencse, Diófélék, Aszalt szilva és egyéb szárított gyümölcsök (sárgabarack, datolya, füge és mazsola), Quinoa.

Olvasd el előző cikkünket is itt: Mivel tudsz felkészülni a plazmaadásra?