Loading...
Így étkezz egészségesen 2022-ben

Így étkezz egészségesen 2022-ben

Egészséges táplálkozás a mindennapokban

Napjainkban az emberek folyton rohannak, ezért sokan nagyon kevés gondot fordítanak a helyes táplálkozásra. Pedig a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék fontosabb annál, hogy a véletlenre bízd!

Ha megtanulod a helyes táplálkozás lényegét, hogy milyen élelemre van szükséged, illetve mit kell elkerülnöd az étrendedet illetően, akkor ezzel sokat tehetsz az egészségedért!

Mik a helyes táplálkozás alapjai?

Mindenkinek mások az igényei, ezért mindenkinek föl kell mérnie jelenlegi szokásait, és megtalálnia az utat a személyre szabott étrendhez.

Tápanyagokra mindenkinek szüksége van, de az egyéni igény sok mindentől függ, amibe beletartozik az öröklött tényezők, az életmód, a testtípus és az egészségi állapot.

Egyél sok vitaminban gazdag zöldsé­get, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabo­nát, halat, csökkentsd a zsiradékbevitelt, és igyál elegendő vizet. Minden nap étkezz változatosan, bánj takarékosan az olajjal, a zsírral és a cukrozott ételekkel.

Kerüld, vagy csak mértékkel fogyaszd a marhahúsból, sertéshúsból készült ételeket, mint például a steaket, hamburgert, kolbászt, szalonnát, mert ezek az ételek nagyon sok telített zsírt tartalmaznak.

Nagyban csökkentheted az infarktus, a rák és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, ha kevesebb vörös húst, zsíros tejterméket és zsiradékban sült ételt eszel!

my plate

Miért fontos a rostbevitel?

A rostok a szénhidrátok családjába tartozó vegyületek, de nem szívódnak fel, csupán  megkötik a felesleges salakanyagokat, a méreganyagokat és így azok kiürülnek a szervezetünkből.

A táplálkozással foglalkozó szakértők szerint a szervezetnek napi 20-30 g rostra van szüksége. Ezt a mennyiséget elfogyaszthatod teljes kiőrlésű kenyérszeletek, gyümölcsök és zöldségek formájában is.

Miért előnyös a mediterrán étrend?

A népszerű mediterrán ételek azért annyira színesek, mivel olyan összetevőkből állnak, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a gyümölcsök és zöldségek, a halak és a tenger gyümölcsei, illetve a kihagyhatatlan olívaolaj.

Ennek a fajta étkezésnek a központi elemét a növények alkotják, nem pedig a hús. A tejtermékek, a tojás, a baromfihús és a tenger gyümölcsei az egészséges mediterrán táplálkozás fő alkotóelemei. Azt is érdemes tudnod, hogy a mediterrán étrendet követők vörös húsokat csak alkalmanként fogyasztanak.

Az olívaolaj és a hal a mediterrán táplálkozásnak az alappillére, ami rengeteg egészséges zsírt tartalmaz.

Egészséges mediterrán recept ebédre

Éppen ebédelni készülsz?

Ebédre főzz falafel golyókat, tégy melléjük zöldbabot, teljes kiőrlésű kuszkuszt, morzsolt feta sajtot, olajbogyót, majd a végén locsold meg az ételt tahini szósszal. Ugye milyen finom?

Válaszd Te is a mediterrán étrendet, mellyel csökkentheted a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát!

Olvasd el előző cikkünket itt: Honnan veheted észre, hogy fehérjehiányban szenvedsz?