Loading...

Gyakran ismételt kérdések

Tekintsd meg a plazmaadással kapcsolatos legalapvetőbb információkat. Amennyiben további kérdésed van, fordulj hozzánk!

Egészséges személyek 18 és 60 év között, akiknek a testsúlya 50 és 140 kilogramm között van. 

Emellett pedig magyarországi lakcímet/tartózkodási címet igazoló hivatalos dokumentummal kell, hogy rendelkezzenek.

Ki nem lehet donor?
- terhesség esetén és a szoptatás időszaka alatt,
- 6 hónapnál nem régebbi tetoválással, piercinggel, fülbelövéssel,
- bizonyos oltások után, illetve egyes gyógyszerek szedése esetén,
- alkoholos vagy drogos befolyásoltság alatti személy

Személyi igazolványTAJ kártyaLakcímkártya
Szigorú ellenőrzési rendszer miatt az adatokat hiteles másolat vagy az eredeti kártyák nélkül bemondásra, vagy kis papírra felírva nem tudjuk elfogadni. Ilyen esetben el kell utasítanunk a donort.

Alternatívák

-Személyi igazolvány: útlevél, jogosítvány
-TAJ kártya: EU egészségbiztosítási kártya vagy igazolás EU-s betegbiztosításról
-Lakcímkártya: hivatalos dokumentum, amely igazolja a magyar lakcímet, pl. tartózkodási engedély, kollégiumi igazolás, stb.

Olvasd végig, hogy felkészülhess a plazmaadásra.

Plazmaadás előtti napokban:
- Fontos a jelentős folyadékbevitel (2-3 liter). Fogyassz vizet!
- Alkohol fogyasztása a plazmaadást megelőző minimum 12 órában tilos!
- Fehérjedúsan táplálkozz, kerüld a zsíros ételeket, valamint a színes ételeket (sárgarépa, cékla stb).
- Kerüld a magas koffeintartalmú és élénkítő hatású italokat, illetve a vízhajtó hatású gyógyteákat.

Plazmaadás napján:
- Ne érkezz éhesen, legalább 3 órával előtte étkezz!
- NAGYON FONTOS, hogy fogyassz bőséges folyadékot időponttól függően (minimum 2-3 liter vizet).

Plazmaadás után:
- Folytasd a megemelt folyadékbevitelt.
- Plazmaadás napján ne igyál alkoholt.
- A plazmaadást követően legalább fél óráig ne cigarettázz!
- A plazmaadás napján ne végezz nehéz fizikai munkát vagy kimerítő sportot.
- Óvd a tűszúrás helyét!

365 nap alatt maximum 45 alkalommal jöhetsz plazmát adni. Ez természetesen nem kötelező.

Viszont, ha rövidebb idő alatt történik meg a 45 adás, akkor sajnos szünetet kell tartanod addig, amíg nem lesz lehetőséged újra jönni.

Ez természetesen minden esetben jár, amennyiben sikeres ferezisen vettél részt.

A törvényben meghatározott maximálisan adható költségtérítés összege 7.500 forint! Ezt az összeget mi még kiegészítjük nektek minden páros alkalommal 5.500 Ft, minden páratlan alkalommal 3.500 Ft értékű juttatással, hogy honoráljuk a segítő szándékotokat.

Így minden sikeres ferezisért minden páros alkalommal 13.000 Ft, minden páratlan alkalommal 11.000 Ft értékű juttatást adunk, melyet a plazmaadás után ki is fizetünk! Pontok gyűjtésével és időszakos akcióinkkal további kiegészítésekhez juthatsz hozzá.

 

Igen, évente egyszer kötelező vért adni, amiről igazolást kell hoznod.

A 439/2015. (XII.28.) kormányrendelet alapján a rendszeres plazmaadó donoroknak évente egy alkalommal teljes véradáson kell részt venniük. A regisztráció után 180 nap áll a rendelkezésedre, hogy elmenj vért adni.
Amennyiben ezt nem teljesíted, nem fogunk tudni felvenni a rendszerünkbe, plazmaadás céljából. A teljes véradásról szóló igazolást kérjük, hozd magaddal a legközelebbi plazmaadásodkor.

A véradás után 2 hétig nem adhatsz plazmát, plazmaadás után pedig 2 napig nem adhatsz vért.

Igen, de csak akkor, ha az adott időpontban van szabad kapacitásunk. Minden esetben javasoljuk az előzetes bejelentkezést!

Mindenkinek javasoljuk az időpontfoglalást akár online, akár telefonon keresztül. Amennyiben a centrumban van szabad kapacitás a bejelentkezés nélküli ferezisre, akkor azt el fogjuk végezni. Jellemzően a késő délutáni órák fokozottan terheltek, így ebben az idősávban a bejelentkezés nélkül érkező donorokat lehet, hogy el kell utasítanunk. Ebben az esetben szíves megértését kérjük!
Plazmaadás előtt bőséges folyadék (elsősorban mentes víz) bevitele kulcsfontosságú. Így gyorsabb a folyamat, és a folyadékvesztés miatt is kevesebb a panasz.

Megérkezel hozzánk a központba, ahol a recepción, a megadott időpontban történő bejelentkezést követően egyeztetjük az adataidat, illetve megmérjük a testsúlyod, testhődet, vérnyomásod.
Ezután egy kérdőív (egészségügyi állapotfelmérés) kitöltése következik. Majd orvosi vizsgálat illetve vérvétel történik. Utóbbinak a célja azt eldönteni, hogy alkalmas vagy-e plazmadonornak (pl. nincs kizáró fertőzés, vagy vérszegénység). 

Ha az alkalmassági vizsgálat alatt mindent rendben találtunk, meg kell várnunk, hogy a laboreredmények visszaérkezzenek centrumunkba. Kiértesítés után már lehet is időpontot foglalni.

A következő alkalommal meg is kezdődhet maga a ferezis, amely során véralvadásgátló segítségével a ferezis gép a levett vért centrifugálja, a vörösvértesteket pedig visszajuttatja a szervezetedbe. A plazmaadás végig fájdalommentes.
Egy-egy plazmaadás időtartama hozzávetőlegesen 40-50 perc, ami személyenként változó lehet. A plazmaadás ideje rövidebb, ha bőséges folyadékbevitel előzi azt meg. (Igyál minimum 2-3 litert a plazmaadást megelőző napokban!)

Természetesen igen. A különböző betegségek és a rendszeresen szedett gyógyszerek egyéni orvosi elbírálás alá esnek, ezért a donorvizsgálaton lesz alkalmad ennek megbeszélésére.


A fogamzásgátló szedése nem befolyásolja a plazmaadást, ha legalább 3 órával a ferezis előtt került bevételre, de amennyiben van lehetőséged, inkább a plazmaadás után vedd be a gyógyszert. 

Legalább 12, de inkább 24 órával a plazmaadás előtt alkoholt fogyasztani tilos.


A drogok használata kizáró tényező a plazmaadásból!

Plazmaadással segíthetsz rászorulókon, illetve ingyenes egészségügyi szűrésen eshetsz át.

A plazma különböző gyógyszerek előállításához nélkülözhetetlen. A vérzékenységben szenvedő betegeknek heti 2-3 alkalommal plazmából készült gyógyszert kell kapniuk vénás injekció formájában, hogy elkerülhessék a betegségükkel járó súlyos szövődményeket.

Az immunvédekezési zavarral küzdő betegeknek is nagy szükségük van a plazmadonorokra, hiszen sokuknak - akár az életben maradásukhoz is - elengedhetetlen a havi immunglobin pótlás. A vírusok és baktériumok elleni védekezéshez nélkülözhetetlen fehérje az immunglobin, mely sok embernél alacsony szintű, vagy egyenesen hiányzik a szervezetéből.

A gyógyszergyártásnak önmagában is nagy szüksége van a vérplazmára, hiszen rengeteg olyan gyógyszer van, amit a plazma felhasználásával tudnak elkészíteni. Magyarország hosszú ideje importra szorul ezen a téren, melyen szükséges változtatni.

Fontos megemlíteni a vérplazma szükségességét az égési sérülések, a csontvelő- és szervátültetések, vagy a bárányhimlő kezelésére készített gyógyszerek összetevőjeként is.

•    Ha részt vettél nálunk korábban alkalmassági vizsgálaton, de eltelt 180 nap
•    Transzfúziót követően, miután eltelt 180 nap 
•    Terhesség után, majd szoptatást követően, miután eltelt 9+6 hónap
•    Abortuszt vagy vetélést követően, miután eltelt 180 nap
•    Nagyobb sebészeti beavatkozást követően.
•    Endoscopos beavatkozást követően (gyomortükrözés, béltükrözés)
•    Tetoválás (sminktetoválás is ide tartozik), piercing
•    Malária vagy egyéb trópusi betegség szempontjából rizikós országban járt
•    Személyes megjelenése esetén orvosaink egyéni mérlegelését követően

KÉRDÉSED VAN?

Írj nekünk!